Rakytníkový olej: léčivé vlastnosti

Používejte opatrně u dětí

ATC kód: Kardiovaskulární systém (C) > Angioprotektory (C05) > Topické přípravky pro léčbu hemoroidů a análních trhlin (C05A) > Ostatní přípravky pro léčbu hemoroidů a análních trhlin pro lokální použití (C05AX) > Ostatní přípravky a jejich kombinace (C05AX03)

Forma uvolnění, složení a balení

olej: fl. 50 ml
Reg. č.: RK-LS-5-č. 012365 ze dne 05.12.2013 – aktuální

Oil 1 Fl.
olej z rakytníku 50 ml

Lahvičky (1) – balení z lepenky.

Popis léčivého přípravku RAKYTNÍKOVÝ OLEJ vznikla v roce 2013 na základě pokynů zveřejněných na oficiálních stránkách Ministerstva zdravotnictví Republiky Kazachstán. Datum aktualizace: 29.01.2015

Farmakologický účinek

Rakytníkový olej stimuluje reparační procesy v kůži a sliznicích, urychluje hojení poškozených tkání, působí protizánětlivě. Působí antioxidačně a cytoprotektivně (díky přítomnosti bioantioxidantů rozpustných v tucích snižuje intenzitu procesů volných radikálů a chrání buněčné a subcelulární membrány před poškozením).

Indikace pro použití

  • radiační poškození, popáleniny kůže a sliznic;
  • v gynekologii (kolpitida, endocervicitida, cervikální eroze);
  • v gastroenterologii (erozivní a ulcerózní léze jícnu, peptický vřed žaludku a duodena jako součást komplexní terapie);
  • v proktologii u dospělých a dětí s hemoroidy, rektálními trhlinami;
  • prevence a léčba onemocnění parodontu.

Dávkovací režim

Rakytníkový olej se používá zevně i vnitřně.

Při kožních lézích aplikujte ve formě olejových obkladů. Olej z rakytníku se aplikuje na oblast pokožky, která byla předtím očištěna od nekrotických tkání, a poté se aplikuje bavlněný obvaz, který se mění každý druhý den. Ošetření se provádí, dokud se neobjeví granulace.

Při léčbě kolpitidy, endocervicitidy, eroze děložního hrdla, hemeroidů, rektálních fisur se používají ve formě tamponů bohatě napuštěných rakytníkovým olejem. Průběh léčby kolpitidy 10-15 procedur; s endocervicitidou, cervikální erozí 8-10 procedur.

Při léčbě rektálních trhlin a hemoroidů je průběh léčby 5-7 dní.

Při peptickém vředu žaludku a dvanáctníku užívejte 1 čajovou lžičku 2-3x denně po dobu 3-4 týdnů.

Nežádoucí účinky

alergické reakce; při aplikaci na spálený povrch je možný pocit pálení; při požití je možný pocit hořkosti v ústech.

Kontraindikace pro použití

  • zvýšená individuální citlivost na složky léčiva;
  • zánětlivé procesy v žlučníku, játrech, slinivce, cholelitiáze.

Použití v těhotenství a laktaci

Během těhotenství a kojení se lék užívá podle pokynů lékaře pouze v případech, kdy očekávaný přínos pro matku převáží potenciální riziko pro plod nebo dítě.

Aplikace pro porušení funkce jater

Použití u dětí

Zvláštní instrukce

Lék by měl být používán s opatrností u pacientů náchylných k alergickým reakcím. Před použitím obsah lahvičky protřepejte.

READ
Skládací stolky do kuchyně na zeď

U dětí se lék používá poté, co lékař vyhodnotí poměr přínos / riziko.

Použití během těhotenství nebo kojení

Během těhotenství a kojení se lék užívá podle pokynů lékaře pouze v případech, kdy očekávaný přínos pro matku převáží potenciální riziko pro plod nebo dítě.

Zvláštnost účinku léku na schopnost řídit vozidla a potenciálně nebezpečné mechanismy

Řepkový olej

Rakytník, který se tradičně pěstuje v Pamíru a na Sibiři, je již dlouho známý svými zdravými jasně oranžovými plody používanými k výrobě likérů, nálevů, džemů, marmelád a unikátního rakytníkového oleje.

Léčivé vlastnosti ovoce a olejů jsou známy již od starověku. První vzpomínky na léčivou sílu bobulí nacházíme v 11. století. PŘED NAŠÍM LETOPOČTEM. v cestách slavných léčitelů. Například Hippokrates podrobně popsal účinek ovoce při léčbě žaludečních neduhů. Válečníci starověkého Říma a Egypta často používali bobule k hojení ran získaných během tažení a Avicenna doporučoval používat olej k léčbě popálenin.

O síle bobulí a rakytníkového oleje věděli od pradávna i Slované. Cyril, zakladatel písma, při svých cestách po Moravě a Bulharsku často používal k léčbě rostlinný olej získaný z plodů. V 17. stol při dobývání Sibiře Ermakem si kozáci upevnili zdraví a nabrali síly pomocí bobulí, z plodů si v peci připravovali olej, kterým se léčily těžce se hojící rány a vředy.

Rakytníkový olej, který má specifickou vůni a chuť, se vyrábí z dužiny plodů (bobule obsahují od 3 do 10 % rostlinného tuku). Oranžovo-červený odstín oleje je způsoben koncentrací karotenoidů v tomto produktu, které jsou prekurzory vitaminu A.

Za zmínku stojí, že v medicíně si rakytníkový olej získal největší oblibu v 70. letech. 20. století. A od té doby je tento užitečný produkt široce používán nejen pro prevenci a léčbu široké škály onemocnění, ale také v domácí kosmetologii.

Jak si vybrat

Dnes existuje mnoho značek rakytníkového oleje, ale ne všechny mají skutečný léčivý účinek. Kvalita, potažmo účinnost oleje, závisí na třech bodech: místě růstu, obsahu karotenoidů a způsobu získávání oleje.

Za léčivý lze považovat pouze olej, který splňuje určité požadavky:

  • používání speciálních odrůd rakytníku, které se pěstují v ekologicky čistých oblastech;
  • obsah karotenoidů – ne méně než 180 mg / g;
  • kontrola složení léku certifikačními orgány.
READ
Sněhová fréza Honda: vlastnosti benzínové sněhové frézy Honda HSS 655 ET a dalších modelů, vlastnosti pásových sněhových fréz, výběr karburátoru

Jak uložit

Rakytníkový olej se doporučuje skladovat na chladném místě, chráněném před světlem. Doba použitelnosti tohoto produktu je 24 měsíců. Pamatujte však, že nádoba by měla být tmavá a víko by mělo být pevně uzavřeno.

Ve vaření

Rakytníkový olej je široce používán při vaření. Jeho neobvyklá a bohatá chuť může být skvělým doplňkem zeleninových salátů a mírná kyselost eliminuje potřebu přidávat ocet nebo citronovou šťávu.

Olej obsahuje mnoho vitamínů, proto bude výborným doplňkem běžných pokrmů jako základ na smažení nebo dresink. Kořeníte-li rybí nebo masové pokrmy rakytníkovým olejem, získáte zdravé a chutné pokrmy podle sibiřských receptur.

Často se ke smažení používá také olej. Dodává produktům pikantní originální chuť.

Rakytníkový olej se také používá k plnění cereálií a zdravotních koktejlů. Můžete jej použít v čisté formě – 1-2 lžičky. třikrát denně půl hodiny před jídlem.

Kalorická hodnota

Rakytníkový olej má velmi vysoký obsah kalorií – 896 kcal. Proto, pokud na něm smažíte pokrmy, nedoporučuje se jíst odpoledne.

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

Proteiny, gr Tlustý, gr Sacharidy, gr Zola, gr Voda, gr Kalorický obsah, kcal
99,5 0,5 896

Užitečné vlastnosti rakytníkového oleje

Složení a přítomnost živin

Rakytníkový olej, který má biologickou hodnotu, je bohatým zdrojem nejužitečnějších látek (vitamíny, karotenoidy, makro- a mikroprvky, aminokyseliny, fytosteroly, mastné kyseliny, fosfolipidy). Olej dále obsahuje řadu biochemických složek, které do značné míry určují rozmanité terapeutické a profylaktické využití tohoto rostlinného produktu (flavonoidy, triterpeny a organické kyseliny, esenciální třísloviny, fytoncidy, pektiny, kumariny atd.).

Charakteristickým znakem oleje je přítomnost velkého množství karotenoidů. Rakytníkový olej je z hlediska obsahu těchto látek lídrem mezi všemi oleji. Vitamin A, syntetizovaný v těle z karotenoidů, způsobuje silný protizánětlivý a hojivý účinek oleje, hraje důležitou roli při tvorbě imunity, při růstu a produkci steroidních hormonů, při fungování orgánů zraku a reprodukčního systému, při syntéze keratinu a kolagenu.

Vysoká je také koncentrace vitaminu E (2x více než v oleji z pšeničných klíčků). Tento vitamín nezbytný pro pubertu, produkci testosteronu a sexuální aktivitu hraje důležitou roli v procesech embryonálního vývoje a spermatogeneze, zvyšuje protizánětlivé, imunostimulační a hojení ran vitaminu A.

Z hlediska obsahu vitaminu C je na prvním místě také rakytníkový olej, hned za šípkovým. Podílí se na metabolismu sacharidů a lipidů, jakož i na syntéze nukleových kyselin, má antialergické a protizánětlivé vlastnosti, hraje roli v procesech krvetvorby, syntéze steroidních hormonů a produkci kolagenu, je schopen posiluje stěny cév, ovlivňuje stav zrakových orgánů a aktivně přispívá ke zlepšení imunity.

READ
Odrůdy poklopů pro instalatérské práce

Přítomné vitamíny skupiny B se aktivně podílejí na metabolismu sacharidů, bílkovin, lipidů a vody a soli, jakož i na syntéze hormonů produkovaných štítnou žlázou, slinivkou břišní a nadledvinami. Tyto vitamíny regulují práci trávicího, nervového, kardiovaskulárního a svalového systému, jsou nezbytné pro normální fungování orgánů zraku, vynikající stav nehtů, kůže a vlasů.

Vitamin K dokáže normalizovat srážlivost krve, snižuje riziko krvácení, je nezbytný pro normální funkci ledvin a prevenci osteoporózy.

Složení mastných kyselin oleje je velmi rozmanité. Tento produkt obsahuje nejužitečnější mono- a polynenasycené kyseliny. V oleji jsou také zástupci nasycených kyselin. V komplexní kombinaci tyto kyseliny působí imunostimulačně a protizánětlivě, příznivě ovlivňují stav pokožky, pomáhají obnovit hormonální rovnováhu, zlepšují metabolismus lipidů a účinně čistí. Za zmínku stojí, že Omega-3, 6, 9 v kombinaci s kyselinou palmitovou velmi příznivě působí na kardiovaskulární systém.

Užitečné a léčivé vlastnosti

Díky nejširšímu spektru užitečných vlastností (hojení ran, imunomodulační, antibakteriální, choleretické, protizánětlivé, analgetické, onko- a radioprotektivní atd.) se olej bohatý na antibiotika, minerály a antioxidanty používá již po staletí v léčbě a prevence nejrůznějších nemocí.

Při neustálém používání pomáhá rakytníkový olej aktivovat exokrinní funkci slinivky břišní, zlepšovat trávení, regulovat sekreci žaludeční šťávy, posilovat motoricky evakuační funkci střev, zlepšovat metabolismus v játrech a obnovovat zničené hepatocyty v důsledku působení toxinů nebo alkoholu, zabraňující rozvoji jaterní steatózy. Olej má také hojivý a obalující účinek v případě erozivních a ulcerózních lézí sliznic jícnu, střev a žaludku, čímž zabraňuje rozvoji zánětlivých procesů v těchto orgánech. Proto se olej používá při léčbě ezofagitidy, gastroduodenitidy, gastritidy s vysokou kyselostí, vředů, kolitidy, enterokolitidy, ulcerózní kolitidy a také se doporučuje zařadit do stravy pro prevenci ztučnění jater a cholelitiázy.

Olej bohatý na látky, které mají protizánětlivé, hojivé a baktericidní účinky, zlepšuje procesy granulace a epitelizace při kožních onemocněních a traumatických poraněních. Rakytníkový olej je tedy účinný při léčbě popálenin, omrzlin, prasklin, řezných ran a těžko se hojících ran.

Rakytníkový olej je účinný i při léčbě onemocnění ženské genitální oblasti. Tento produkt se často používá k léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů, vaginitidy, endometritidy a poranění poševní sliznice.

Rakytníkový olej je bohatý na látky nezbytné pro správnou funkci zrakových orgánů. Karotenoidy hrají zásadní roli při syntéze retinálních pigmentů a také snižují riziko rozvoje onemocnění rohovky a sliznice. Vitamíny B, nezbytné pro plné fungování sítnice a zrakového nervu, pomáhají předcházet zákalu čočky a hrají roli při snižování tlaku. Vitamin C a flavonoidy pomáhají zlepšit krevní oběh v různých částech oka, snižují nitrooční tlak, aktivně zabraňují rozvoji zánětlivých procesů a chrání oční tkáně před útoky volných radikálů. Proto se rakytníkový olej ve složení mastí nebo ve formě kapek používá k léčbě poranění a popálenin očí, blefaritidy, trachomu, konjunktivitidy, keratitidy a radiačního poškození. Pro prevenci šedého zákalu, glaukomu, makulární degenerace, diabetické retinopatie je zvláště užitečné vnitřní užívání oleje.

READ
Zasklení fasád venkovského domu

Kromě toho může být použití oleje prospěšné při léčbě onemocnění dásní, úst a krku a dýchacích cest. Tento užitečný produkt se již dlouho používá externě k léčbě tonzilitidy, faryngitidy, sinusitidy, laryngitidy, sinusitidy, nazofaryngitidy. Kromě toho je olej, který přináší úlevu od bolesti zubů, velmi účinný při léčbě stomatitidy, parodontitidy, zánětu dásní, paradentózy, parodontitidy, pulpitidy a používá se i ve stomatologii k hojení pooperačních ran.

Rakytníkový olej je zdrojem látek, které příznivě působí na stav srdce a cév. Pomáhá snižovat cholesterol, zvyšuje a posiluje elasticitu stěn cév, zabraňuje tvorbě plaků a krevních sraženin, zabraňuje zánětlivým procesům v kardiovaskulárním systému, normalizuje krevní tlak a srážlivost. Proto se olej často používá při prevenci a léčbě aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, zánětlivých onemocnění cév a srdce.

Olej pomůže i pacientům s obezitou a cukrovkou. Rakytníkový olej obsahuje látky, které regulují krevní cukr a podílejí se na tvorbě inzulínu. Olej také zlepšuje metabolismus lipidů.

Olej je také užitečný v rehabilitačním období po operacích, vážných onemocněních, radiační terapii, hypovitaminóze nebo nedostatku vitamínů A a E.

Rakytníkový olej se využívá i v péči o miminka. Rakytníkový olej se doporučuje pro mazání plenkové vyrážky na dětské pokožce. Zevní použití je vhodné i při hojení sliznice dutiny ústní s aftem, jehož vznik je způsoben častou regurgitací nebo střevní dysbakteriózou. Kromě toho olej pomůže vyrovnat se s glositidou (zánět sliznice jazyka), který se vyskytuje u dětí, když si kousnou jazyk. A mazání zdravým olejem ústní sliznice a dásní zmírňuje bolest a svědění při prořezávání zoubků u dítěte.

Použití v kosmetologii

Vysoká koncentrace látek v rakytníkovém oleji, které příznivě působí na pokožku, nehty a vlasy, předurčuje použití tohoto nejužitečnějšího produktu v kosmetologii.

Olej proniká hluboko pod kůži, zlepšuje mikrocirkulaci v podkožním tuku a metabolismus, pomáhá zjemňovat a vyživovat pokožku, chrání pokožku před olupováním a vysoušením.

Olej také obnovuje acidobazickou a lipidovou rovnováhu pokožky, přispívá k růstu elasticity a pevnosti a k ​​likvidaci vrásek. Olej pomůže zabránit předčasnému stárnutí pokožky, které je spojeno s věkem podmíněnou nerovnováhou hormonů.

Rakytníkový olej pomáhá bělit, zesvětlovat pihy a jiné vady. Účinně a rychle opraví tento produkt a pokožku poškozenou popáleninami. Rakytníkový olej navíc zabraňuje zánětům a pomáhá odstraňovat vyrážky.

READ
Dešifrování štítků na oblečení pro praní

Rakytníkový olej je schopen zlepšit stav pokožky a vlasů na hlavě, posiluje vlasové folikuly, zabraňuje vypadávání vlasů, stimuluje růst, dodává vlasům hedvábnost a přirozený lesk.

Tento produkt se často používá jak v průmyslu, tak v domácí kosmetologii k obohacení produktů péče o vlasy a pokožku, stejně jako ve složení:

  • různé krémy a masky pro péči o šupinatou, suchou, drsnou, stárnoucí, zralou, problematickou a mastnou pleť;
  • bělící masky;
  • kosmetika obnovující pokožku po spálení sluncem;
  • Masky na vlasy;
  • balzámy na rty;
  • aromaterapeutické produkty a masážní oleje.

Rakytníkový olej je účinný také při výživě a posílení řas a při péči o poškozené a lámavé nehty.

Je třeba poznamenat, že na rozdíl od jiných kosmetických olejů se tento produkt nedoporučuje k častému používání v čisté, neředěné formě.

Nebezpečné vlastnosti rakytníkového oleje

Vnitřní použití rakytníkového oleje je kontraindikováno u onemocnění, která jsou spojena s exacerbací zánětu v játrech, slinivce a žlučníku (s pankreatitidou, cholelitiázou, cholecystitidou, cholangitidou).

Také se nedoporučuje používat olej na průjem.

V některých případech, jak pro vnitřní použití, tak pro vnější použití, může tento přípravek způsobit pálení a alergické reakce. Proto před zahájením kurzu spotřeby oleje je lepší poradit se s lékařem.

Přečtěte si také náš článek Vlastnosti rakytníku. Vše o jeho užitečných a nebezpečných vlastnostech, chemickém složení, nutriční hodnotě, přítomnosti vitamínů a minerálů, použití ve vaření a kosmetologii.

Ukazuje se, že zdravý rakytníkový olej lze připravit doma. Zajímalo by mě jak? Metodu viz video.

Varování! Informace slouží pouze pro informační účely a nejsou určeny k diagnostice nebo předepisování léčby. Vždy se poraďte s odborným lékařem!

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: